Wednesday, March 6, 2013

Pahlawanku

Salam suma..... tak sangka akak akan update entry yg ini :-(

Since Jumaat tuari bila akak baca berita pasal anggota pdrm yg gugur di lahad datu akak sedih sgt..... sedih sgt2..... tak tau kenapa...... asal baca paper or tgk jer berita kat tv akak nanges..... then sabtu tgk lg berita citer psl lahad datu akak nanges..... ahad pun sama dapat tau psl ada yg terkorban di semporna akak nanges lg..... mgkn la sbb akak pun salah sorang anak ex-policeman jgk kot so citer psl tu sgt terkesan di hati ni..... then hari senin tuari tgk rancangan khas pukul 7pm kat TV3 tu pun sama, akak nanges lg.... eh mcm akak lak balu dorang or tak pun anak dorang or tak pun adik badik dorang..... asik nanges jer kan.... bayangkan 4 hari dari jumaat sabtu ahad senin asal tgk jer tv berita psl tu nanges, asal nanges jer tgk berita la tu.... mmg terkesan sggh kat qolbu akak..... tup2 semlm dpt lak berita yg agak menyayat ati la jgk, adik akak call bgtau abg akak salah seorang pegawai kanan lam pdrm kena standby utk ke lahad datu..... ok, so baru la akak paham kenapa sejak dua menjak akak asik sayu jer, asik nanges jer.... masa dpt berita dr adik akak tu dah kul 9lbh kot rasanya..... mula2 akak ingat tak per la nnt akak sms jer la tanya kabar since bkn pegi pun just standby jer walaupun dlm hati dah dup dap dup dap jgk dgr kena standby tu..... tp hati ni rasa tak sedap jgk just nak sms jer so better call la..... bila call dpt ckp ngan abg akak dia kata dia tgh berkemas coz dia kena pegi esok (harini) flight kul 9am.... ya Allah berderau darah akak..... masa ckp ngan abg akak tu akak kontrol macho lg..... siap bole gelak2 lg ngan dia..... then sempat pesan jaga diri baik2, suh buat solat hajat dan doa byk2 keselamatan dia kat sana di samping kitaorg kat sini pun takkan putus2 berdoa utk dia dan suma anggota keselamatan yg lain..... tp bila letak jer phone tu diaaaa airmata tak henti menitik ni..... smpi kul 2lbh akak tak leh tido lg..... mcm2 dok pikir..... ya la itu la sorang2nya abg akak..... akak mana ada abg lain lg selain dari kakak 2 org, dan adik 2 org..... tambah lak abg akak tu pesen tak reti marah, ckp ngan kami adik badik pun lembut jer..... so mmg terasa sggh2 la..... bayangkan akak yg cuma adik dia dah rasa camni apatah lg wife dan anak2 dia kan..... dah la tu wife ngan anak2 dia tak sempat lak tu nak jumpa dia since abg akak ni consider weekend husband coz dia bertugas di negeri lain and wife dia dok di negeri lain..... off sudden sgt dia kena antar ke lahad datu ni

then semlm jgk abg akak dah call mak abah mintak restu dorang utk dia pegi..... insyaAllah doa mak abah takkan putus2 utk abg akak dan semoga abg akak selamat pegi dan selamat pulang ke pangkuan keluarga..... kami adik badik suma dah call abg mlm td dan pg td seblm dia berlps ke lahad datu to wish him yg terbaik semoga Allah memberkati segala ibadah (keja ni pun satu ibadah kan) yg beliau lakukan dan
semoga abg akak dan suma anggota keselamatan yg bertugas menjaga keamanan dan kedaulatan agama, bangsa dan negara selamat pergi, selamat berjuang dan selamat pulang in one piece..... insyaAllah.... aminnn

Thursday, February 14, 2013

Tahun Baru Masihi

Salam Tahun Baru Masihi buat suma.... perghhh dah dkt 2 bln baru nak wish.... tak per biar ada dari tak der kan ;-).... hui ngantuk sungguh akak kat ofis harini so mari kita menghapdate blog yg dah bersawang ni

ni la aktiviti DH ngan anak2 sekrg....





ibu anak2 tak per tak payah.... cukup la menjadi bibik menyapu sampah lam umah luar umah, mengemop, membasuh kain baju, masak, mengemas, itu pun peluh dah kuar meleleh2 dah.... hemmmm T_________T plussssssss menembunkan diri..... aktiviti peluk2, cium2 anak bongsu ni pun dah best dah rasanya ;-))



Thursday, December 20, 2012

Berakhir Sudah......

debaran dan penantian ammar dan kak long dan of course ibu dorang la jugak kan.... he he

Alhamdulillah anak bujang dah selamat dikhatankan 2 minggu lps..... tgk babahnya ikat tali rentang nak sangkut kain pelikat tu..... kata kawan akak sggh tradisional akak ya..... he he


dan ammar pun dah baik cuma dia masih seriau2 lg nak lasak.... penakut skit ammar ni smpi menakutkan akak lak coz dia kan boy so bila dia tak berani nak melasak akak jd takut la pulak.... apa2 pun semoga ammar cepat la sembuh sepenuhnya..... aminnn

Dan debaran ke2 yg dah berakhir ialah semlm..... yg sgt2 mendebarkan smpi bisa membuatkan jantung dup dap dup dap sgt laju.... dah dpt result alhamdulillah settle rasa dup dap kat jantung tu


Alhamdulillah syukur Ya Allah Ya Robbi atas rezeki yg Engkau kurniakan buat anak2 ku..... sejuk hati ibu nak.... tp klu hat 2 yg bawah tu sama cam kat atas mgkn laaaagi sejuk hati ibu jadi ais teros..... heheeeee.... apa2 pun tetap kena sujud syukur..... aminnn

Maka berakhir la sudah debaran2 utk tawon ni..... tunggu tawon 2014 lak utk debaran yg selanjutnya

Thursday, November 29, 2012

Lotte World & The End :D

sebelum start ngan cerita ceriti nak letak gambar pokok kat sana yg akak suka sgt tgk kaler daunnya.... subhanallah sgt cantek la pada pandangan mata akak.... pokok2 ni suma dari tmpt2 yg berlainan


Day 6 - sesudah mengerjakan subuh DH ke ofis dulu utk siapkan keja.... tp dah pesan kul 10.00am akan dtg ambik kitaorg utk ke lotte world seoul..... so DH nak by that time suma dah turun..... akak ngan anak2 apalagi al-sambung al-tido la kan.... eh eh tp akak rasa akak tak leh tido la coz pg ni keputusan UPSR akan diumumkan so perasaan berdebar2 tu tak tau nak citer la camana kan..... as if akak yg exam..... iman rileksss jer..... geram tgk

kul 8lbh kejut anak2 bangun, mandi siap2 then brekpes apa yg patut jer lam bilik..... malas nak turun coz klu turun pun bole mkn cuma roti and cereal..... so sama jer ngan apa yg ada lam bilik.... since megi pun dah abis so mkn jer la apa yg ada tu buat alas perut sementara nak mkn kat seoul nnt..... rasa lama kan klu kita dok menunggu ni..... kat sana dah kul 10am tp kat melesia masih kul 9am so tak sabar tul akak nak call teacher tanya result iman.... tp p mai p mai mmg kena sabar la jgk coz teacher pun dok sebok kat school so takkan akak nak menambahkan kesebokkannya kan!

otw ke seoul yg sentiasa jem?jam? itu akak sms 15888 and mskkan angka giliran utk tau result iman..... and since dah kul 10lbh akak call cek.gu nak tanya result tp cek.egu kata kul 12 baru tau..... phewww lamanyaaaa lagi.... so tak per la.... tup2 lam keta dpt msg dari 15888 iman got 5As.... keputusan penuh bole didapati di sekolah..... masa tu masih tak excited lg coz takut klu tersalah ke apa ke..... then ce.ek.gu lak sms ucap tahniah and informed the result.... so alhamdulillah sama2 berdoa lam keta ucap syukur ke hadrat Allah dan pesan byk2 kat iman blk bilik nnt jgn lupa buat sujud syukur..... tak dpt nak kiss iman coz iman dok kat blkg..... huhuuuuuu..... akak sebak gak la coz selalu marah2 iman coz dia la yg paling kuat nyakat adik2nya dan mcm taiko skit lam famili ni smpikan kak long pun cam takut skit kat dia..... dan kena byk beralah ngan dia.... tp apa2 pun doa akak semoga anak2 akak baik2 saja adik beradik dan akan take care each other especially bila akak ngan DH dah tak der di dunia yg fana' ni nnt.... semoga msg2 akan saling sayang menyayangi antara satu sama lain..... insyaAllah..... aminnn

sampai sana, urusan beli tix seperti biasa kwn DH yg uruskan.... kami suma, legaaaaaaaaaaaa ;-)


camni la rupa kat dalamnya..... kitaorg main belah indoor jer coz pegi outdoor tersgt la sejuk tak larat akak nak menahan kebas jari2 tgn ni

masa kwn DH dok belikan brekpes bantai naik ni dulu.... rajin lak DH melayan anak bongsu nya itu

lps lunch fun fries ngan corn salad.... huhuuuuu apa sgt la yg bole dimkn di sini.... kitaorg pun mulakan xpdc menaiki apa2 jer la yg bole dinaik..... kwn DH ngan anak dia bwk kak long ngan iman naik yg ekstrem2 skit.... akak ngan DH bwk ammar ngan adam naik apa2 yg tak rush our adrenalin..... dah tua2 ni jantung kena jaga..... he he.... ni antara yg akak sempat ambik gambar.... yg naik2 menda berpusing lam air suma tu tak do der akak nak ngambik gambo..... yg tak bestnya akak sorang jer yg beria2 dok ambik gambo.... DH tu tak minat so letih la akak T________T


balik dari sini dah ptg so singgah dinner kat usmania lagi then kena tempuh jem semula utk blk ke ansan..... mlmnya kuar lg jln2 dan sopping lite2 kat ansan lak

Day 7 - pg2 sesudah subuh dah siap2 nak pulang ke tanahair terchenta nak mkn nasik lemak, laksa, mee bandung, roti canai, bla bla bla.... tak sabar sggh rasanya..... heeeeeee..... pdhal baru seminggu kat korea..... konpem tak leh hidup kat oversea akak ni

gelagat adam lam katebang..... lobang idung mu nak mengerikan mami tau

sekian saja citer cuti kami sekeluarga.... next year la pulak wahai anak2 ku ya.... insyaAllah

Korean Folk Village

Day 5 - pagi2 lps subuh smbg bergolek atas katil..... sejuk2 camni apalagi yg sodap kan melainkan tido dan bermalas2an..... tgk2 jam dah kul 9 lbh so apalagi cam tak cukup tanah la akak berlari terjun katil suma cukup nak kejutkan anak2 suh mandi then siap2 coz babah dah ckp kul 10.30am turun.... dia tak nak org tunggu kitaorg.... biar kita tunggu org tak per..... huhuuuuu.... tp anak2 siap mmg cepat pun, ibu anak yg selalu lmbt :D

So harini kitaorg ke area Suwon.... tak silap akak kat suwon ni dulu penah buat sukan olimpik.... best jgk kat sini.... lalu soping complex kat sebelah suwon railway station tak silap akak namanya AK PLaza nmpk byknya branded butik antaranya chanel, fendi, dan a few lg yg akak tak sempat nak ambik gambo.... nak ajak singgah masa blk takut menyusahkan jer so pendam lam hati jer la niat ahkak tu

Nak msk kena beli tix yg akak tak tau bape reganya coz kwn DH yg tolong belikan..... keja kitaorg msk dan bergambar jer.... senang bukan..... ngeeeeeee

 seperti biasa adam takkan jauh dari mami dan babahnya....


kat dlm ni tmpt dorang filming citer2 korea yg style lama2 tu.... erksss gmbr kat bwh tu akak pun tak pasti kenapa akak kena pegang kepala patung fomfuan tu.... cam tak der style lain jer nak buat ek

 kat sini gak ada acrobatic show guna kuda..... bole la..... fun la jgk

oh anak hero ku yg akan dikhatankan minggu dpn.... semoga ammar kuat dan tabah..... heeeeee

3 beradik yg dah besar2.... sejuk hati ibu time msg2 nak nolong buat keja umah.... aminnn

last but not least, cer tgk adam, susah tul nak bg peluang kat mami ngan babah nak bergambo.... dia ada di mana2.... tp akhirnya misi menyahkan beliau berjaya jua.... saksikan emperor and his 'all time preknen' queen.... bluwekkkk



Wednesday, November 28, 2012

The National Folk Musuem of Korea

Day 3 - kita gi muzium lak.... hadoiii gigih tul gi muzium..... pdhal muzium kat kl pun tak penah jejak..... huhuhuuuu..... tp tak per la no mana org bawak kita ikut jer la T____________T.... ambik gambo jer la byk2 ya dak.... abih tu nak wat apa lg....  bkn paham pun apa2 yg dok tulis kat situ kan





gambar ni bersama2 kwn DH yg dok bawak kitaorg jenjln kat sana



ni ambik gambar kat luar muzium.... konon2 iman ngan patung tahun lahirnya - dragon, kak long - ox, akak - oh apakah itu cam over dari anak2 jer :D
then kat dpn jln.... sggh kekwat kami ya walaupun dah 3 kali ke sana.... he he


 oh kak long, ibu tengok gambar kamu kat bawah adalah mcm pelakon korea dah.... hemmmmm

dari muzium tu sepatutnya kitaorg ke gyeongbokgung palace since boleh jln kaki coz kat sebelahnya jer tp apakan daya ujan turun seperti yg diforecastkan semlm so tak dpt la kitaorg meredah ke palace itu.... oh alangkah bestnya klu dpt pegi coz teringin nak pakai hanbok kat dlm palace itu tp apakan daya we plan but  Allah the best planner so next time la ya akakratu oiiii

blk tu singgah singgah sopping lite2 kat namdaemun beli brooch2 skit then ke itaewon utk dinner di restaurant usmania dan beli souvenir2 skit dan sumanya dibuat dlm ujan lebats.... tu yg tak bape nak best sgt tu.... so itu jer la citer Day 3

Day 4 - kitaorg ke seoul lagi and this time ke SD tower mencari brg kiriman kwn akak.... then lunch kat usmania lagi tekali.... after lunch DH suh member dia bwk kitaorg ke mosque for jamak prayer and saja nak tunjuk kat anak2 masjid besar kat korea



dan lagi sekali percubaan utk mengambil gmbr berdua jer ngan DH adalah tidak berjaya kerana adam ada di mana2 saja utk enterprem..... tgk la gelagatnya..... huhuuuuu syian mami nak



dan mlmnya blk awal coz kwn DH ada program ngan kenkwn dia (reunion katanya) so mlm tu akak meronda berdua jer ngan DH ke lotte mart dan homeplus mencari makanan utk anak2 yg ditinggalkan di bilik

Tuesday, November 27, 2012

Pheonix Ville Ski Resort & YPO

Day 2 - sebenarnya tak plan nak gi ski harini so kitaorg siap2 utk jenjln ke nami island jer.... tup2 kwn DH bgtau kena gi ski harini coz weather forecast kata esok lusanya hujan so naik bilik blk tukar baju dan apa yg patut utk bwk anak2 skiing..... mmg itu yg dorang tunggu2 sgt pun..... so bertolak la kitaorg ke pyeongchang.... kat sini will hold winter olimpik in 2018 nnt

So tak tau nak citer apa tgk gambar jer la.... yg syok tgk adam la coz masa 2nd time ke korea dulu kakak2 ngan abg dah main ski tp adam tak ikut dia kena tinggal since dia baby lg masa tu so this time dia pulun main sungguh2.... dari tak reti tu last2 bole la jgk dia slide skit2

tgh mengisi form nak rent ski equipment.... kena ukur size kaki suma supaya dpt yg ngam2 ngan dorang.... kat sini rega utk ski equipment per pax krw10,000.... clothes per pax krw12,000 dan locker utk simpan brg2 kita per locker krw1,000.... price wise ok la tak mahal sgt





lps dah dkt 4 jam kat situ dgn jari jemari akak dan DH pun dah nak beku ngan kebas teruk kitaorg pun ajak blk..... ammar ngan adam siap nanges tak nak balik nak main lg..... hui manyak cantek..... klu jari mami numb teros sapa nak jawab..... hah seblm jd bkn2 jom la kita beredar..... slmt tinggal ski world..... ada umur pjg kitaorg smpi lg ;-)

then otw balik singgah jap kat YPO (yeoju premium outlet)..... this one better then JPO.... he he.... sepjg 2 hari kat sana baru ni la kitaorg jumpa org2 melesia ramai tul kat YPO ni.... nmpk sgt kan org melesia suka sopping..... heeeeeeeee



ok sekian sahaja citer Day 2.... jumpa lg dlm citer seterusnya

Monday, November 26, 2012

Citer Cuti Kami

Jom citer psl coti2 tuari.... saja nak letak new post.... klu tak, tak tau apa nak citer

Day 1 - smpi jer kitaorg kat hotel check in dulu.... ini la nama hotelnya



kitaorg tak duduk kat belah seoul duduk kat ansan jer since kwn DH pun mmg dok area2 sana so senang dia nak ambik kitaorg bwk gi jenjln.... lps mkn kitaorg jln2 ke belah2 ansan

Mula2 kwn DH nak bwk kitaorg ke Daegu island tup2 smpi sana gate dah ditutup coz air laut dah pasang so jln tu tak bole dilalui..... so kitaorg just ambik gambar dan sightseeing belah2 ansan jer la on the 1st day tu


Then kitaorg jln2 ke Tando harbour lak.... pun sama just ambik2 gambar coz tak der menda sgt pun kat situ.... lg pun sejuk tak leh lama2 kat satu2 tmpt tu.... he he


Gambar keluarga yg akak suka sgt walaupun nmpk nar besar balak akak kat situ.... huhuhuuuu

Day 2 - sambung esok pulak ya ;-)